המקרה המתואר הינו אמיתי ומפורסם בהסכמת המתאמנת. השמות ופרטים מזהים אחרים שונו.
דנה (30) הגיעה לקליניקה נסערת. לפני מספר חודשים החלה לשמוע רעשים בשתי אוזניה. בבדיקות מקיפות שעברה נמצא כי היא סובלת מטינטון (TINNITUS ) המלווה בירידה בשמיעה. נאמר לה כי אין פתרון רפואי לבעיה אך הוצע לה להיעזר בתרופות המיועדות לטיפול בחרדה ובדיכאון על מנת להקל על מצבה הנפשי שנגרם כתוצאה מהרעשים הבלתי נסבלים.
בשיחת ההיכרות סיפרה דנה על קשיים בהירדמות, חרדות ונטייה להתפרצויות, תופעות שנבעו מהעייפות המצטברת והמתח הנפשי בו היא נתונה. היא אינה מצליחה להתרכז בעבודה ונעדרת למשך שעות רבות.
דנה תארה את עצמה כבחורה פרפקציוניסטית אשר חשובה לה הרגשת השליטה על חייה. "מה שאני לא עושה - הרעש הנורא הזה לא מפסיק, אני מרגישה שאני יוצאת מדעתי", סיננה בכעס.
חיברתי את דנה למכשיר הביופידבק. יחד ראינו כי היא נמצאת ברמת עוררות גבוהה, היא דרוכה וכל שינוי מקפיץ אותה.
בשלב הראשון הצעתי ללמד אותה תרגילי הרפיה. דנה השיבה כי ניסתה להקשיב בבית לטקסטים של הרפיה ולמוסיקה מרגיעה אך הרעש לא מאפשר לה להתרכז.
הסברתי לה כי למרות הפרדוקס- הדבר הראשון אותו כדאי לעשות זה להירגע. היא נלחמת ברעשים וצוברת מתח רב כתוצאה מחוסר יכולתה "לנצח" ומחוויית חוסר האונים. הסבתי את תשומת ליבה למה שעלה מדבריה - כאשר הבינה שאין טיפול, חשה שהטינטון בעצם "משתלט עליה". כתוצאה מכך התמקדה בו יותר וכך יצרה מעגל מטריד של הגברת הרעש המוזנת מתשומת הלב המועצמת.
דנה הבינה כי אין לה אפשרות לשלוט ברעשים אך היא בהחלט יכולה לשנות את תחושת הסבל וחוסר האונים שהיא חווה.
דנה למדה שניתן לאמן את המוח לסנן את הרעשים לרמה שלא תפריע לתפקוד, אך אם תמשיך ותתמקד בהם באופן פעיל, המוח לא יצליח לעשות זאת.
לימדתי את דנה טכניקות של נשימה והרפיה. בעקבות הרגיעה הגופנית שהשיגה, סיפרה שרמת החרדה פחתה ושנתה השתפרה מעט. בהמשך הוספנו טכניקות נוספות של הרפיה ודנה התבקשה לתרגל אותן מספר פעמים ביום. בנוסף היא קיבלה את המלצתי לשלב פעילות גופנית בשגרת החיים שלה.
שוחחנו ארוכות על תחושת חוסר השליטה שהיא חווה ודנה הגיעה למסקנה כי תשיג שליטה טובה יותר דווקא כשתבחר להרפות. היא סיפרה כי היא נוטה לקחת על עצמה מטלות רבות, ואינה סומכת על איש מלבד על עצמה.
לאחר מספר שבועות ולאחר שחוותה הצלחה במשחקי המחשב המבוססים על מדדים של רגיעה גופנית, ביקשתי ממנה לשבת בשקט, לעצום עיניים ולהתרכז ברעש תוך שימוש בטכניקות של נשימה. דנה חוותה חוויה משחררת של קבלת הרעש במקום הפניית משאבים גופניים ונפשיים למלחמה עקרה.
דנה דיווחה כי היא מצליחה לישון בקלות רבה יותר וכי היא חשה מרוכזת יותר. העבודה שעשינו גרמה לה לבחון שוב את אורח חייה הלחוץ ולבצע שינויים לטובת חיים רגועים ונינוחים יותר.
כאשר סיימה את המפגשים, אמרה בחיוך: כנראה שהייתי צריכה את הרעש הזה כדי להכניס לחיי מעט שקט...
אני למדתי, שוב, שכל סיטואציה בעייתית עבור מתאמן יכולה להפוך לגורם ממנף בדרך לשינוי חיובי.
שלומית איזנמן, מאמנת אישית בגישה קוגניטיבית-התנהגותית, עוסקת באימון אישי משולב ביופידבק.
משלבת בעבודתה כלים מתחום ה-NLP, גישור ודמיון מודרך.
http://www.bf-coach.co.il